Strandeiland Harderwijk
Zaterdag 6 januari 2024
info@harderwijkernieuwjaarsduik.nl

Breaking news | Harderwijker nieuwjaarsduik gaat (voorlopig) door!

Breaking news | Harderwijker nieuwjaarsduik gaat (voorlopig) door!

De traditionele nieuwjaarsduik is op veel plaatsen in Gelderland afgelast in verband met corona. Ook de grootste nieuwjaarsduik van Nederland, in de Noordzee bij Scheveningen, gaat niet door. Maar Harderwijk blijft vasthouden aan een duik op 1 januari vanaf het Stadsstrand. “We hebben een officiële vergunning en we doen er alles aan om het door te laten gaan. We gaan er gewoon voor”, zegt organisator Jan Bunskoeke.
Op de vraag of Bunskoeke het nog leuk vindt om het jaarlijkse festijn te organiseren, antwoordt hij zonder omhaal en heel duidelijk: “Nee!” Maar hij relativeert met een lach en blijft ook strijdbaar: “Leuk, dat is het wanneer het zonder belemmeringen is. Maar we zien anderen allemaal de handdoek gooien en het is ook een uitdaging om het dan toch voor elkaar te krijgen. Zolang het verantwoord is natuurlijk. Je doet mensen er namelijk ook een plezier mee.”
En dat blijkt ook uit de inschrijvingen. Al ruim 80 mensen hebben zich aangemeld en er worden er nog veel meer verwacht. Verder komen er ieder jaar honderden toeschouwers op het evenement af.
 

Veel ruimte in Harderwijk

 
In Harderwijk zullen ze er alles aan doen om het evenement veilig te laten verlopen. Het Stadsstrand biedt veel ruimte en dat helpt in ieder geval. Bovendien zijn de eisen voor de vergunning volgens Bunskoeke streng: “We zouden sowieso al met een QR-code en een ID-plicht werken. Bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden en de deelnemers staan voor de duik op een stuk grond van vijf vierkante meter per persoon. We hebben nu ook nog aanvullende eisen. Iedereen moet worden geregistreerd en de bezoekers moeten vaste zitplaatsen hebben. We moeten nog kijken hoe we dat oplossen.”